بر مبنای دادههای موجود، جمهوری اسلامی تا سال ۱۳۹۹ بین ۳۰ تا ۵۰ میلیارد دلار از منابع ایران را برای حمایت از حکومت بشار اسد در سوریه هزینه کرده است. تقسیم این ارقام به تعداد خانوارهای ایرانی نشان میدهد که سهم هر خانواده بین یک هزار و ۲۵۰ تا بیش از دو هزار دلار است.
به گزارش مرکز دادههای باز ایران، با در نظر گرفتن نرخ فعلی دلار که بالغ بر ۷۷ هزار تومان است، بین ۹۶ تا ۱۶۰ میلیون تومان از سهم هر خانوار ایرانی صرف بقای بشار اسد در سوریه شده است.
در این محاسبات، متوسط تعداد خانوارها در ایران ۲۴ میلیون نفر در نظر گرفته شده است. تعداد خانوارها در سرشماری سال ۱۳۹۰، تعداد ۲۰ میلیون و ۷۰۳ هزار و ۹۵۳ خانوار، در سرشماری سال ۱۳۹۵، تعداد ۲۴ میلیون و ۱۹۶ هزار و ۳۵ خانوار و در براوردهای جمعیتی سال ۱۴۰۳، تعداد ۲۷ میلیون و ۲۲۱ خانوار گزارش شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جمهوری اسلامی در حال حاضر ماهانه به هر خانوار بهطور متوسط ۹۷۵ هزار تومان یارانه و کمکهزینه معیشتی پرداخت میکند. کل یارانه نقدی پرداختی در سال ۱۴۰۳ به ۲۶ هزار و ۳۲۰ میلیارد تومان در ماه میرسد و تعداد خانوارهای یارانهبگیر نیز ۲۶ میلیون و ۹۹۲ هزار و ۹۰۶ خانوار اعلام شده است. به این ترتیب، هزینههای جمهوری اسلامی در سوریه ۱۰۰ تا ۱۵۰ برابر یارانه ماهانهای است که در حال حاضر به خانوارهای دهکهای اول تا نهم پرداخت میشود.
پس از سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه، موضوع بدهی ۳۰ میلیارد دلاری این کشور به ایران در رسانههای عمومی و شبکههای اجتماعی داغ شد و بسیاری این سوال را مطرح کردند که تکلیف این بدهی چه خواهد شد.
به گزارش سایت اقتصاد۲۴، این مبلغ که طی سالها از طریق تامین نفت، کالا و حمایتهای مالی به سوریه منتقل شده، معادل ۱۴۰ ماه یارانه نقدی کل جمعیت ایران است و تعیین تکلیف آن بر اقتصاد داخلی ایران تاثیر مستقیمی خواهد گذاشت؛ آن هم در حالی که اقتصاد ایران با بحرانهایی چون تورم افسارگسیخته، کسری بودجه شدید و فقر گسترده مواجه است.
جمهوری اسلامی علاوه بر این، مبالغ کلانی از بودجه عمومی را نیز صرف تقویت نیروهای نیابتی از جمله حماس و حزبالله کرده است. بهتازگی، نعیم قاسم، دبیرکل حزبالله لبنان، در یک سخنرانی تلویزیونی، برگ دیگری از کمکهای هنگفت جمهوری اسلامی به نیروهای نیابتی از جمله حزبالله لبنان را رو کرد و گفت که با کمکهای مالی که منبع تامین بیشتر آنها ایران است، به هر خانواده لبنانی در بیروت که خانهاش ویران شده است، بین ۱۲ تا ۱۴ هزار دلار پرداخت خواهد شد.
به گفته نعیم قاسم، این پرداختها قرار است به بیش از ۷۷ میلیون دلار برسد و بین ۲۳۳ هزار و ۵۰۰ خانواده توزیع شود.
کمکهزینه ۱۴ هزار دلاری به هر خانواده لبنانی وابسته به حزبالله برای بازسازی خانههای ویرانشده و یک سال اجارهبها در حالی است که حقوق کارگران حداقلبگیر در ایران بین هشت تا ۱۰ میلیون تومان است که مجموع سالانه آن در بهترین حالت به ۱۲۰ میلیون تومان میرسد.
پیشتر، سید حسن نصرالله، دبیرکل پیشین حزبالله لبنان، هم گفته بود که این گروه را جمهوری اسلامی تامین مالی میکند.
بهتازگی مارک روته، دبیرکل ناتو، طی سخنانی خبر داد که جمهوری اسلامی در ازای پهپادهای شاهد و موشکهایی که به روسیه میفرستد، پول میگیرد و این پول را برای تقویت حماس و دیگر نیروهای نیابتی در خاورمیانه و فرای آن هزینه میکند.
محمود الزهار، عضو ارشد حماس، دیماه ۱۳۹۹، در گفتوگو با شبکه العالم از کمک ۲۲ میلیون دلاری قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس، به حماس پرده برداشت و گفت: «در دیدار سال ۲۰۰۶ با قاسم سلیمانی در تهران، مشکل اساسی حقوق کارمندان و خدمات اجتماعی و کمکهای دیگر به مردم غزه را توضیح دادم و حاج قاسم فورا درخواست ما را پاسخ داد. بهگونهای که روز بعد که پایان سفر بود، ۲۲ میلیون دلار در چمدانهای مسافرتی دیدم. قرار بود مبلغ بیشتری پرداخت شود اما (هیئت حماس) ۹ نفره بود و ما نمیتوانستیم بیش از این حمل کنیم، زیرا هر چمدان ظرفیت حمل ۴۰ کیلو داشت.»
این گفتههای عضو ارشد حماس در همان زمان بازتاب فراوانی داشت و بسیاری از ایرانیان به آن واکنش نشان دادند؛ زیرا حالا دیگر بر کسی پوشیده نیست که کمکهای مالی جمهوری اسلامی به گروههای نیابتی بسیار بیشتر از آن چیزی است که در خبرها مطرح میشود.
این کمکها که با هدف تحقق رویای حکومت اسلامی علی خامنهای به جیب گروههای نیابتی منطقهای و فرامنطقهای سرازیر میشوند، بخش هنگفتی از سرمایه و ثروت ملی ایراناند که هزینهکرد آنها در داخل ایران میتواند گره بسیاری مشکلات اقتصادی داخلی را بگشاید.